Artikler om økonomisk vold

Penge kan få et narcissistisk menneske til at føle sig overlegen i forhold til andre mennesker. Med penge på kontoen oplever narcissisten sig som en vinder.

NARCISSISTEN ELSKER PENGE HØJERE END DIG


Du drømmer om, at han – eller hun – skal elske dig, men i virkeligheden har du en rival. Din partner elsker nemlig penge højere end dig. Derfor kan han finde på at skrabe penge til side til sig selv bag din ryg, udnytte dig og presse dig økonomisk


Vi elsker alle sammen at have penge på lommen, så vi kan købe lækkert tøj, fantastisk mad og eksklusive smykker. Mange narcissister er imidlertid besatte af kærlighed til penge. Det skriver Linda Martinez-Lewi, der er psykoterapeut med speciale i narcissisme.


At være narcissist kan i daglig tale være det samme som at være selvoptaget og selvglad, men narcissisme kan også være en egentlig personlighedsforstyrrelse.


Mange narcissister er ifølge Linda Martinez-Lewi pengefokuserede:


”De tænker på, hvor mange penge de har, hvordan de kan skaffe flere, og hvordan de kan holde pengene fra andre.” Ifølge Linda Martinez-Lewi er penge narcissistens erstatning for kærlighed og varme – og en erstatning for at være autentisk og medmenneskelig.


Det er narcissistens mål at skrabe så mange penge sammen som muligt, også selv om det betyder, at han eller hun skal franarre eller skjule penge for sin familie eller for sin partner.


Penge er narcissistens magtmiddel
Tanker om penge fylder meget i narcissistens bevidsthed. Penge får nemlig narcissisten til at føle sig overlegen i forhold til andre mennesker. Med penge på kontoen oplever narcissisten sig som en vinder. Pengene sætter ham eller hende i stand til at se ned på andre, som ikke har så mange penge på kontoen.


Narcissistens højeste mål er at være i stand til at købe alt det, han eller hun drømmer om og samtidig tiltrække mennesker, som let lader sig udnytte. En af metoderne kan være at fedte sig ind hos sine velhavende forældre og sikre sig en større del af arven end ens søskende.

Pengegriske narcissister svigter gerne både deres ægtefælle og børn for at skabe sig et liv i luksus. De ser sig aldrig tilbage og fortryder ikke, at de har efterladt deres nærmeste i økonomisk ruin.


Narcissistisk griskhed
Selv om narcissisten har masser af penge på kontoen, vil han eller hun ifølge Linda Martinez-Lewi fortsætte med at drømme om rigdom. Narcissisten er derfor klar til at gøre stort set hvad som helst for at få flere penge til sig selv – også selv om metoderne ikke er etisk forsvarlige.

En af metoderne er at gifte sig med en velhavende partner, belaste partneren med stress og gøre hende eller ham afhængig af sig.


Ifølge Linda Martinez-Lewi vil den pengehungrende narcissist ikke være til at ændre. Det vil være lige så svært som at ændre tidevandets rytme:


”Narcissisten stopper aldrig med at begå overgreb, ødelægge andre menneskers liv og efterlade dem uden penge – fortvivlede og bekymrede.”


Det skal du vide om narcissisten
Når du får indblik i narcissisters forhold til penge, bliver det lettere for dig hurtigt at gennemskue disse pengegribbe. Du vil vide, at narcissisten er ude efter penge og både ønsker at udnytte dig og din kontakt til velhavende mennesker i dit liv.


Ifølge Linda Martinez-Lewi er det bedste, du kan gøre, at vise narcissisten døren. Hvis du har en narcissist tæt på, er det nødvendigt, at du frigør dig og drager omsorg for dig selv. Det er også nødvendigt, at du lytter til din egen intuition.


Kilde: The Narcissist In Your Life

Mennesker med stærke narcissistiske træk er selvoptagede og kan derfor finde på at skjule penge for deres partner for selv at have mere på kontoen.

Selv om narcissisten har masser af penge på kontoen, vil han eller hun ifølge Linda Martinez-Lewi fortsætte med at drømme om rigdom. Narcissisten er derfor klar til at gøre stort set hvad som helst for at få flere penge til sig selv – også selv om metoderne ikke er etisk forsvarlige. En af metoderne er at gifte sig med en velhavende partner, belaste partneren med stress og gøre hende eller ham afhængig af sig.