Artikler om økonomisk vold

Her kan du læse interviews og artikler om økonomisk vold, og du kan blive klogere på volden gennem anonymiserede kvinders fortællinger. Du får også en 10-punktsliste.

Når penge er et magtmiddel

GÆLDSSTYRELSENS NYE POLITIK RAMMER OFRE FOR ØKONOMISK PARTNERVOLD: Hvis du har gæld til det offentligt, risikerer du, at Gældsstyrelsen indeholder en stor del af din løn ved at hæve trækprocenten. Konsekvensen er, at mange mennesker fra den ene dag til den anden ikke har råd til at betale deres regninger. Særligt slemt er det, hvis du er endt i gæld som følge af økonomisk partnervold


KONFERENCE OM ØKONOMISK OG PSYKISK VOLD: DA JEG KUNNE GÅ, VILLE JEG IKKE. DA JEG VILLE GÅ, KUNNE JEG IKKE:

Psykisk vold begynder i det små, men med tiden mister ofrene selvtillid, netværk og penge. Det satte tænketanken Justitia fokus på med en konference den 16. januar 2024 om psykisk og økonomisk vold.


STORBRITANNIEN: FINANSIEL OMBUDSMAND HJÆLPER OFRE FOR ØKONOMISK PARTNERVOLD: Økonomisk partnervold kan ramme alle uanset køn, alder, indkomst eller baggrund. Den voldelige partner bruger penge til at styre og kontrollere sit offer. I Storbritannien hjælper en finansiel ombudsmand ofre for økonomisk vold. Herhjemme er der ikke meget hjælp at hente.


ØKONOMISK PARTNERVOLD: NÅR BANKEN TAGER DIN EKSPARTNERS PARTI: Når du skal skilles og bølgerne går højt, gør du klogt i at overveje, om du kan stole på din bankrådgiver. Ifølge finansiel rådgiver risikerer du, at din bank vælger side til fordel for din ekspartner - også selv om du har været kunde i banken i årevis.


NY RAPPORT FRA JUSTITIA: DÅRLIG RETSSTILLING FOR OFRE FOR ØKONOMISK PARTNERVOLD: Det danske retssystem er ikke gearet til at behandle sager om økonomisk partnervold, og politiet er ikke i tilstrækkelig grad opmærksom på den økonomisk vold. Det viser ny rapport fra Justitia. Rapporten rummer anbefalinger til myndighedernes håndtering af sager om økonomisk vold.


HVEM HJÆLPER OFRENE FOR ØKONOMISK PARTNERVOLD?: Som samfund har vi i mange år vidst, at fysisk partnervold er ødelæggende, og i de senere år har stadig flere fået øjnene op for, at psykisk vold er mindst lige så skadelig. Men ofrene for økonomisk partnervold bliver fortsat efterladt på perronen i økonomisk ruin


HAN BRUGER SIN RIGDOM, MAGT OG INDFLYDELSE TIL AT PRESSE MODEREN TIL SINE FEM BØRN ØKONOMISK: Hun er alene med fem børn. Hun har ikke penge til at fejre jul. Hendes mor støtter hendes eksmand, og sagen om fastsættelse af børnebidrag har ligget stille i Familieretshuset i snart 9 måneder. Eksmanden bor i en stor villa ned til vandet med sin nye kæreste og fører sig frem i en dyr sportsvogn


MANGE KVINDER ER FANGET I ØKONOMISK HUSARREST PÅ GRUND AF ØKONOMISK VOLD: Økonomien spiller for mange kvinder en afgørende rolle, når de skal træffe beslutningen om at forlade en psykisk voldelig partner. Ifølge ekspert bruger mange voldsudøvere helt bevidst økonomien til at styre, kontrollere og stavnsbinde deres partner.


SKYGGELIVET BAG DEN POLEREDE FACADE: Det er ikke kun i det sociale boligbyggeri, at kvinder - og mænd – er udsat for psykisk partnervold. Overgrebene finder sted i alle samfundslag - også i de smukke, hvide palævillaer med sortglaceret tegltag og udsigt over Øresund.


PENGEPSYKOLOGI: HAR DU ET HAD-KÆRLIGHEDSFORHOLD TIL PENGE?: Hvordan har du det med penge? Har du mange på kistebunden, eller kæmper du hver måned for at få skrabet nok sammen til at betale dine regninger? Vores forhold til penge er ofte ubevidst og kan ifølge psykolog Vitha Weitemeyer spores tilbage til vores barndom


RØDE KORS: DÅRLIG ØKONOMI KAN VÆRE EN LÆNKE OM BENET PÅ VOLDSUDSATTE KVINDER: Undersøgelse viser, at gæld, fælles økonomi, fælles hus og oplevelser med økonomisk vold kan være med til at gøre det svært at forlade en voldelig partner og skabe en ny base for børnene. Samtidig kan den voldsudsatte miste støtten fra familie og venner, fordi partneren er kommet imellem dem.


SABOTERER DIN PARTNER DIT JOB OG DIN KARRIERE? I et sundt og ligeværdigt parforhold vil din partner glæde sig over, når det går dig godt på jobbet. Sådan er det ikke i et psykisk og økonomisk voldeligt parforhold.


3 GRUNDE TIL, AT PSYKISK VOLD GØR DIG FATTIG: Psykisk vold tærer så meget på dit selvværd, at du mister troen på din egen fremtid. Dine alt for lave forventninger gør dig fattig - både følelsesmæssigt og økonomisk.


NARCISSISTEN ELSKER PENGE HØJERE END DIG: Du drømmer om, at han – eller hun – skal elske dig, men i virkeligheden har du en rival. Din partner elsker nemlig penge højere end dig. Derfor kan han finde på at skrabe penge til side til sig selv bag din ryg, udnytte dig og presse dig økonomisk.


ØKONOMIEN HOLDER MIG FANGET I ET PSYKISK VOLDELIGT ÆGTESKAB: Susanne har i mange år været gift med en mand, der presser hende hårdt økonomisk. Samtidig er hun utryg ved ham. Hun kan bare ikke finde ud af, hvordan hun nogensinde skal få råd til at komme væk.


UNDERSØGELSE: VOLDSRAMTE KÆMPER MED STRESS OVER JURIDISKE OG ØKONOMISKE PROBLEMER: Ofre for partnervold har 10 gange højere risiko for at blive ramt af juridiske problemer, end tilfældet er for den gennemsnitlige borger. Det viser en spritny australsk undersøgelse, som også dokumenterer, at økonomiske og juridiske problemer forårsager stress og sygemeldinger blandt voldsudsatte.


ØKONOMISK VOLD KAN FØRE TIL BANKANGST: Hvis du er udsat for økonomisk vold, kan en simpel besked fra banken få hjertet til at springe op i halsen. Den økonomiske vold kan trække tæppet væk under dine fødder, så du frygter at mangle penge til basale fornødenheder som mad og husleje. Samtidig risikerer du at blive indkaldt til fogedretten og registreret i RKI.


GÆLD, STRESS OG SØVNLØSE NÆTTER: BEKÆMP ØKONOMISK STALKING: DEBATINDLÆG BRAGT I POLITIKEN: Forfølgelse, overvågning og chikane er ikke de eneste former for stalking. Ofre for økonomisk stalking kan i værste fald ende i gæld og sygdom. Af psykolog Signe M. Hegestand og cand.polit Anne-Mette Barfod.


DERFOR BETALER DEN NARCISSISTISKE FORÆLDER IKKE SIT BØRNEBIDRAG: Han kører rundt i en smart sportsvogn. Han poster selfies med sin nye kæreste på Facebook, og han inviterer børnene på luksusferie og giver dem dyre gaver. Problemet er bare, at han ikke betaler sit lovpligtige børnebidrag og presser den anden forælder økonomisk.


POSTKASSEN OG E-BOKS GIVER MIG HJERTEBANKEN: ”Jeg har udviklet en seriøs omgang postkasse-fobi, fordi jeg gennem længere tid har fået så mange rudekuverter, breve i e-boks, og mails fra advokater og inkassofirmaer”, skriver Marie, der er sluppet ud af et psykisk og økonomisk voldeligt forhold


ØKONOMISK VOLD ER SOM EN SPÆNDETRØJE: I et voldeligt parforhold er magtbalancen skæv. Den voldelige partner har brug for at styre og kontrollere sin partner, og her kan økonomien bruges som spændetrøje.


ANNAS EKSMAND TYRANNISEREDE HENDE BÅDE PSYKISK OG ØKONOMISK: Anna levede i næsten 20 år i et ægteskab, hvor hun spinkede og sparede, fordi hun troede, at de manglede penge. Mens kassekreditten blinkede faretruende rødt, stak hendes mand, som er praktiserende læge med egen klinik, penge til side til sig selv, alt imens han anklagede hende for at være skyld i deres pengemangel.


SYGEMELDT MED EN GÆLD PÅ OVER 2.000.000 EFTER ØKONOMISK VOLD: Ninas eksmand har talent for forretninger og for at jonglere med kunder, konti og selskaber. Han har også talent for at bruge penge på alt fra sejlbåde til dyre hoteller, mens hans hustru og børn suger på labben. Efter skilsmissen sidder Nina med en kæmpestor gæld, mens han lever i sus og dus


KVIKLÅNSBANK TRÆKKER OFFER FOR ØKONOMISK VOLD OG IDENTITETSTYVERI I RETTEN: Hvis du er udsat for svindel, identitetstyveri og økonomisk vold, risikerer du at blive holdt ansvarlig. Det er ifølge DR sket for en 34-årig kvinde, der gentagne gange er blevet trukket i retten af en kviklånsbank, siden hun for snart fem år siden blev udsat for NemID-svindel af hendes daværende kæreste.


PSYKOPATER KOSTER SAMFUNDET DYRT, FORDI MENNESKER BLIVER NEDBRUDT PSYKISK OG ØKONOMISK: En psykopat er i stand til at nedbryde mennesker omkring sig, samtidig med at han eller hun udadtil formår at fremstå både sympatisk, tillidsvækkende og charmerende. Derfor vil du ofte føle dig ensom og helt alene med dine oplevelser - også i mødet med sagsbehandlere, dommere og sundhedspersonale.


ULYKKELIG MOR: 'JEG VED SNART IKKE, HVORDAN JEG SKAL HOLDE HÅBET I LIVE': ”Det har haft store konsekvenser for mig at gå fra min voldelige mand: Jeg har mistet kontakten til mine børn, som mistrives, og jeg har opbygget en uoverskuelig gæld". Det skriver en mor til fire børn, som gerne vil være anonym.


Den økonomisk voldelige partner vil have magt og kontrol

Magt- og kontrolhjulet er et visuelt værktøj, som illustrerer de almindelige taktikker, som voldelige partnere bruger til at opnå eller bevare magt og kontrol over deres ofre i et forhold. I ydercirklen står der fysisk og seksuel vold, mens der i indercirklen er tale andre former for partnervold - herunder økonomisk og psykisk vold. Du kan klikke på hjulet, så det bliver forstørret.

Økonomisk vold finder sted både i rigmandskvarterer, i middelklassens parcelhuse og lejligheder og i det sociale boligbyggeri. Økonomien bliver brugt til at styre og kontrollere partneren, men også til at tage hævn over den mand eller kvinde, som forlader det usunde parforhold. Det kan føre til, at selv en simpel sag omkring bodeling kan trække ud i årevis.

10 økonomiske overgreb, du kan blive udsat for

Den økonomiske partnervold kan antage mange forskellige former. Her er eksempler på volden fra virkelighedens verden


1. Du har ikke råd til at forlade din partner

Det kan være, at din partner tjener flere penge end dig, at du har haft det primære ansvar for børnene, eller at din partner skjuler penge for dig. Måske presser din partner dig også til at optage lån, saboterer dine jobmuligheder, misbruger din identitet eller beder banken om at spærre dit kort.


2. Du kan ikke få hjælp af dine nærmeste

Selv om du gerne vil bryde ud af forholdet, har du ikke råd til indskud til en ny bolig. Du har måske også dyre kviklån, som du har taget for at købe mad på tilbud i Netto. Når du beder din familie om hjælp, finder du ud af, at din partner har fortalt, at du er økonomisk uansvarlig. Hvis din partner virker charmerende og overbevisende, står du meget alene. Måske tror din familie mere på din partner end på dig, hvis han eller hun er god til at manipulere med virkeligheden.


3. Din partner vil ikke sælge den fælles bolig

Hvis du beslutter dig for at forlade din partner, kan du få store økonomiske udfordringer, fordi din partner nægter at sætte den fælles bolig til salg. Samtidig risikerer du, at din partner stopper betalinger til fælles udgifter, så du må låne penge for at sikre, at terminen og regningerne bliver betalt. I den situation vokser din gæld yderligere.


4. Bodelingen kan trække i langdrag

Når du forlader en økonomisk voldelig partner, mister han eller hun kontrol over dig. Det kan føre til et ønske om at hævne sig. Resultatet kan være, at din ekspartner trækker bodelingen i langdrag, så der kommer til at gå mange år, før den falder på plads. I alle de år kan du få udgifter til advokat, og samtidig betaler du måske høje renter i banken og får rykkere fra inkassofirmaer. I værste fald ender du i Fogedretten, fordi dine indtægter ikke er i balance med dine udgifter, selv om du sparer og er fornuftig med dine penge.


5. Den fælles bank kan være partisk

Banker og pengeinstitutter har ifølge en undersøgelse, Powerkvinderne gennemførte i 2023 i samarbejde med Genderwise, kun en meget begrænset viden om økonomisk vold. Hvis din partner tjener mere end dig eller har være kunde i jeres fælles bank i længere tid, end du har, risikerer du, at banken er partisk. Den samme risiko løber du, hvis din partner er overbevisende. Han eller hun fortæller måske banken, at du er økonomisk uansvarlig, og så tør banken ikke at låne dig penge.


6. Banken udleverer fortrolige oplsyninger

Hvis din partner eller ekspartner er meget overbevisende, risikerer du, at han eller hun har succes med at få udleveret fortrolige oplysninger. Vi kender et eksempel på en bank, som udleverede fortrolige oplysninger til den voldsudsattes ekspartner. 


7. Du kan blive udsat for økonomisk stalking

Hvis din økonomisk voldelige partner eller ekspartner har svært ved at slippe dig, risikerer du at blive bagvasket i årevis. Han eller hun kan opsøge mennesker omkring dig og fortælle dem, at du er økonomisk uansvarlig. Hvis du samtidig har svært ved at få enderne til at mødes, kan det være svært for dig at overbevise banken, familien, dine kreditorer eller måske endda bobehandleren om, at det store minus i din økonomi i høj grad er din partners værk.


8. Du kan bryde sammen og miste dit job

Det er utroligt stressende at være udsat for økonomisk vold både før, under og efter et brud. En voldsudsat har beskrevet volden med ordene: 'Økonomisk vold er en langsom dræber'. Hvis du er selvstændig, risikerer du, at din virksomhed bliver lukket af Skat, fordi du er bagud med skat og moms. Hvis du er lønmodtager, kan du være så stresset og nedbrudt, at du må sygemelde dig og måske ender med en fyreseddel. Vi har hørt om ofre for økonomisk vold, der til sidst har søgt førtidspension efter lang tids sygdom med stress, overbelastning, angst, depression og måske PTSD.


9. Din ekspartner prøver at undgå at betale børnepenge

Som enlig forsørger risikerer du, at din økonomisk voldelig ekspartner nægter at betale børnebidrag, så du akut står alene uden penge til at forsørge dine børn. Du kan få Udbetaling Danmark til at inddrive beløbet, men det kan tage tid. Vi har hørt eksempler på, hvordan en økonomisk voldelig partner har trukket sagen i langdrag ved blandt andet ikke at udlevere det nødvendige oplysninger om sine indkomstforhold.


10. Du kan opleve søvnløse nætter i årevis

Vi har allesammen brug for penge til at overleve. Hvis du ikke har penge, kan du ikke betale for  husleje, varme, el, mad og tøj. Det er utroligt stressende, fordi du på den måde er truet på dit og måske også dine børns eksistensgrundlag. Samtidig risikerer du at blive bombarderet dagligt med regninger og opkrævninger, hvor du skal betale gebyrer og strafrenter. Måske bliver der slukket for din strøm, og du risikerer at blive trukket i Fogedretten, komme på listen over dårlige betalere hos RKI eller at Skat tager udlæg i din bil. Hvis du bor i provinsen, kan konsekvensen være, at du ikke kan komme på arbejde. Hvis din gæld er uoverskuelig, du er sygemeldt og har mistet dit job, har du end ikke mulighed for at søge gældssanering.


Disse 10 punkter bygger på anonymiserede historier fra virkelighedens verden. Sammen og hver især fortæller punkterne, hvorfor det er så nødvendigt at udbrede kendskabet til økonomisk vold, så voldsudsatte får en hjælpende hånd.